De snert van Stien is wereldberoemd.
Hieronder het recept.
Snert voor 8 tot 10 personen
Benodigdheden
- 1 kilogram spliterwten. De spliterwten één nacht voorweken in ± 3 liter water
- twee preien
- een bosje selderij
- een knolselderij
- 300 gram speklapjes zonder zwoerd
- twee varkenspootjes of hamschijven
- 400 gram stoofvlees
- een verse worst (na de kook het velletje verwijderen)
- een metworst (zonder velletje) en deze in stukjes snijden
- twee aardappels
- drie laurierblaadjes
- twee uien
- een pakje Honig erwtensoep
Bereiding
Dit gaat het beste in een 10 liter pan.
- Spliterwten wassen en een nacht laten inweken. Opzetten in het weekwater en op een niet te hoog vuur aan de kook brengen.
- Dan alle vlees meekoken (vooraf even een beetje kruiden). De worsten dus niet.
- De groentes in stukjes gesneden meekoken. Alles bij elkaar ± 5 uur zacht laten doorkoken op de laagste stand. Het vlees kan er dan worden uitgehaald en eventueel het vet en de botten verwijderen.
- Kan daarna weer terug in de pan.
- Het laatste uur maakt u met het pakje erwtensoep nog een pannetje soep klaar, met iets minder water dan op het pakje staat aangegeven. Vervolgens toevoegen aan de grote pan.
- Ook de in stukjes gesneden aardappels en worsten kunnen het laatste uur meekoken.
- De verse worsten na de kook ± een kwartier ook in stukjes snijden en terug in de pan.
- De soep eventueel nog op smaak maken met een beetje Knorr kruidenbouillon.